Studenten moeten zich aanmelden voor 1 mei

Printversie

Aankomende studenten moeten zich dit jaar voor het eerst al op uiterlijk 1 mei aanmelden voor de studie die ze na de zomer willen gaan volgen. Een paar dagen voor de deadline lijkt het erop dat nog lang niet alle van de naar schatting 190.000 nieuwe studenten dat heeft gedaan. Het aantal aanmeldingen voor hbo en universitaire studies ligt tienduizenden lager dan vorig jaar vlak voor de deadline die toen nog op 1 september lag. Vier vragen over de vervroeging van de inschrijving.

Waarom moeten de nieuwe studenten zich al voor 1 mei aanmelden?

De deadline is vervroegd om te proberen de studieuitval terug te dringen. Niet alleen moeten aankomend studenten zich voor 1 mei aanmelden, daarna volgt ook nog een verplicht introductie- of kennismakingstraject tussen de opleiding en de nieuwe student. Het kan zijn dat iemand een dagje mee gaat lopen, een opdracht moet maken of een kennismakingsgesprek heeft. Dit is om te kijken of de motivatie of verwachtingen van de aankomende studenten kloppen met wat de opleiding aanbiedt. Iedere instelling moet dit doen, maar mag dat wel op de eigen manier invullen. Een opleiding mag een student overigens niet weigeren, maar kan wel bedenkingen uiten bij zijn of haar keuze of motivatie.

Wat gebeurt er als iemand zich pas na 1 mei aanmeldt?

Iedereen die zich voor 1 mei aanmeldt, krijgt een 'toelatingsrecht' en mag zich bij de opleiding naar keuze inschrijven. Als iemand dus te laat is met aanmelden, dan kan het zijn dat de aankomend student niet terecht kan bij de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Het is niet zo dat iemand niet meer mag studeren als hij of zij te laat is.

Wat als iemand ineens besluit toch iets anders te willen studeren? Of uitgeloot wordt bij de eerste keuze?

Aankomende studenten mogen zich voor meerdere studies aanmelden en zo vaak van gedachten veranderen als ze zelf willen. De aanmelding moet uiteindelijk omgezet worden in een inschrijving, dan is het pas definitief. Als iemand wordt uitgeloot, kan hij of zij zich dus nog steeds ergens anders aanmelden en inschrijven.

En als de scholier zakt voor zijn eindexamen?

Dan moet hij of zij zich volgend jaar opnieuw voor 1 mei aanmelden.