Controles luxe verzuim voorjaarsvakantie

Printversie
Leerlingen zaken - Controles luxeverzuim

De voorjaarsvakantie staat dit jaar gepland in de week van zaterdag 15 februari 2014 tot en met zondag 23 februari 2014. Voor veel skiliefhebbers een week om samen met de kinderen van een gezellige wintersportvakantie te gaan genieten. De auto is winterklaar gemaakt, de dakkoffer is gemonteerd en de sneeuwkettingen liggen gebruiksklaar in de kofferbak. Nu wachten tot de kinderen uit school komen en de voorjaarsvakantie begint…..

Controles luxeverzuim

Leerlingzaken Noord-Veluwe handhaaft de Leerplichtwet in de gemeenten Elburg,  Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek, Putten en Zeewolde. Hieronder valt ook het controleren op luxe verzuim. De scholen in de regio mogen kinderen op schooldagen geen vrij geven om eerder op vakantie te gaan. Elk schooljaar is er intensief aandacht voor het schoolverzuim op de vrijdag voor de (voorjaars)vakantie.

Handhaving

In de Leerplichtwet staat dat een leerplichtig kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. Wanneer een ouder het leerplichtige kind van school houdt om eerder op vakantie te kunnen gaan, is er sprake van luxe verzuim. Scholen maken melding van ongeoorloofd verzuim. Wanneer blijkt dat er sprake is van luxe verzuim zal er proces-verbaal opgemaakt worden.