Examenkandidaten, veel succes gewenst!

Printversie
Leerlingen zaken - examen

De examens zijn begonnen. Een spannende tijd voor alle eindexamenkandidaten en hun ouders. De consulenten van Leerlingzaken Noord-Veluwe wensen jullie allemaal veel succes. En als dan dat felbegeerde papiertje op zak is…
heerlijk vakantie vieren en je opladen voor je vervolgstudie!

Een baan die bij jou past

Juist als het economisch niet goed gaat en er minder banen zijn, is het belangrijk dat je goed gekwalificeerd de arbeidsmarkt op gaat. Zorg dus dat je niet alleen blokt voor een examen, maar dat je je ook inschrijft voor een vervolgopleiding die bij je past. Met een startkwalificatie en een beroepsopleiding sta je sterker!

Eerst een startkwalificatie

Het is belangrijk om in elk geval een startkwalificatie te halen. Een startkwalificatie is een havo- , vwo- of een mbo-diploma op minimaal niveau 2. Met een vmbo-diploma heb je dus nog GEEN startkwalificatie. Maar waarom is die startkwalificatie nodig? Het geeft je een goede start op de arbeidsmarkt. Werkgevers weten op deze manier beter wat ze aan je hebben en wat je kwaliteiten zijn. Dat geeft je veel meer kans op werk en je verdient aanmerkelijk meer dan iemand zonder een startkwalificatie.

Ondersteuning nodig?

Je beroepskeuze maken is niet altijd even eenvoudig. Welke vaardigheden en talenten heb je? En welk beroep zou dan bij je passen? Welke diploma’s heb je nodig? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een keuze te komen. Zo  kun je op je huidige school terecht bij een decaan die je kan helpen bij je opleidingskeuze. Ook zijn er diverse sites waar je een studiekeuzetest kunt doen.  De meeste scholen organiseren voorlichtingsdagen. Houd dit in de gaten en laat je helpen bij je keuze.

Maar nu eerst…

Kiezen op elkaar en lekker studeren. Dan komt het met die examens wel goed en ben je weer een stap verder naar een mooie toekomst mét een goede baan!