Mbo

Printversie
Leerlingen zaken - Mbo

Na het vmbo of de havo stroom je door naar het mbo. Op het voortgezet onderwijs is er aandacht geweest voor het kiezen van de  beroepsopleiding die bij jou past. Het middelbaar beroepsonderwijs bereidt je voor op de beroepspraktijk of een vervolgopleiding. Om een goede aansluiting te hebben op de arbeidsmarkt, hebben mbo’s uitgebreide contacten met het bedrijfsleven in de regio.

Heb je het mbo-diploma gehaald en wil je verder leren? Dan kan je doorstromen naar een vervolgopleiding binnen de eigen school of in het hbo (hoger beroepsonderwijs). Bij alle opleidingen in het mbo staat de aansluiting met de praktijk voorop.

Met welk vmbo- of havodiploma kun je waar terecht op het mbo?

 

 

 

 

 

 

BOL of BBL

Een mbo-opleiding heb je in twee soorten: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL):

  • Beroepsopleidende leerweg (BOL): In deze leerweg ga je het grootste deel van de week naar school. Hoe verder je in je opleiding komt, hoe vaker je stage loopt.
  • Beroepsbegeleidende leerweg (BBL): Dit is een combinatie van werken en leren. Je hebt zo’n vier dagen in de week een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één dag (of middag en avond) per week naar school.